Världens bästa servitris

Onsdag kväll åt vi middag på Kaews restaurang. Kaew som är ägarinnans namn uttalas Käo och betyder glas. Vi har även en restaurang i byn som heter Maew det uttalas Mäo och betyder katt.

Maten hos Kaew var jättegod hon vet att vi älskar ganska stark mat så det behöver vi inte ens säga till om. Dessutom blev vi serverade av världens sötaste och bästa servitris :-) som heter Mint.

För många år sedan tog våra grannar Lis och Christer Mint som fadderbarn i samma veva som vi tog våra fadderbarn. Mint hade det otroligt fattigt och bodde med sin förståndshandikappade mamma i en plåtlänga längs motorvägen. Under de år som gått har Mint förstått vidden av att lära sig engelska och har gjort det jättebra med hjälp av Lis och Christer som sponsrat och peppat henne. Hon har gått ut den 6 åriga grundskolan i Huay Yang och började därefter fortsättningsskola i 3 år i närliggande staden Prachuap Khiri Khan. Nu har hon tagit examen och ska börja på universitetet i höst. Så otroligt duktigt gjort av henne. 

Fram tills hon ska börja skolan igen i höst jobbar hon extra hos Kaew med att servera mat och hjälper Kaew rent allmänt. Mycket snällt även av Kaew att hjälpa henne man såg att hon verkligen trivs där. Kaew har tidigare även hjälpt burmesiska tjejer som fått jobba hos henne. Förutom att hjälpa personer som Mint sköter Kaew restaurangen, tar hand om sin gamla snart 90-åriga mamma, sin hjärnskadade bror som inte kan ta hand om sig själv samt sina tre barn.

Mint sa på utmärkt engelska att ”Lis and Christer are proud of me” och vi hade lovat Lis att ge henne en kram från henne och Christer och det gjorde vi men hon fick en av oss också samt en väl tilltagen dricks :-)

Jag kommer även lägga in detta avsnitt på engelska så att Kaew och Mint kan läsa vad som skrivits.

Lasse, Mint och jag
Här kan man lägga en slant som träs upp på en pinne i syfte på att sponsra munkarna i byn
Lasse, Mint och jag