En underbar dag med barnen

Tre underbara barn
Klockan 10.00 åkte Lasse iväg för att hämta Min och Mon. Jag stannade hemma i fall Champoo (vår dotters fadderbarn) skulle komma tidigare och mycket riktigt det dröjde bara en liten stund så kom hon. Familjen hon bor hos brukar skjutsa henne till oss och även hämta henne. Eftersom de kan engelska så är det så mycket lättare. Champoo och jag ägnade oss åt att läsa en jättebra bildebok som vi köpte i Prachuap där det står det engelska ordet under bilden tillsammans med hur de ska uttalas (i thaibokstäver) och sedan står det även på thai. Champoo sa det tahiländska ordet och jag det engelska alltså en riktig vinn vinn situation, hon lär sig engelska och jag thai :-)

Idag hade Lis i S22 varit och hämtat menyn i garaget så vi skulle slippa vänta medan de lagade 10 rätter. Den lilla gulliga familjen i garaget (där mannen kan jättebra engelska och hon lagar ljuvlig mat) lovade att det skulle vara klart om ungefär en timme vilket det också var. Vi började med att bada, gick sedan och åt , ritade lite och avslutade sedan med bad igen. Det är så kul att se att dessa barn som ibörjan knappt vågade titta på oss idag skrattar, dyker och har hur kul som helst. I vårt kylskåp har vi en inbyggd vattenautomat och lilla Min springer där i ett och tar vatten, jag tror inte ens hon är törstig :-) Innan vi åkte hem stannade vi återigen på Si-shop och handlade 30 kg ris, 100 burkar fiskkonserver, mjölk som inte behöver stå i kylskåp, kaffe till mormor samt lite annat smått och gott.

Vid tretiden kom Nong som lovat följa med oss först till Lis och Christers fadderbarn stora Min och sedan med oss hem till mormor för att tolka. Nong är guld värd för oss, hon och hennes familj har blivit så goda vänner till oss och det går inte att beskriva hur mycket hon hjälpt oss sedan vi kom hit till Thailand för allra första gången. Thank you Nong for all your help!

Denna gång fick vi reda på så mycket som vi inte visste, bla att lilla Mon opererats för blindtarmen för fem månader sedan, han hade haft jätteont men hade inte sagt något då han visste att det kostade pengar. Nong gav nu mormor sitt telefonnummer så händer det något sådant igen så kommer Nong att maila till oss. Det går inte att beskriva hur glad mormor var, hon skrattade, tackade och tackade. Det är detta som gör det så underbart att kunna hjälpa på detta sätt. Mormor berättade också att de tjänar pengar på att ta bort skalet på kokosnötter och det yttersta höljet säljer de för 2 Bath kilot. Herregud materialet är så lätt så det känns som om det blir en hel säck innan det väger ett kilo. Om man sätter detta i relation till att vi köper en Magnumglass till barnen för 48 bath så behöver de alltså få ihop 24 kilo för att uppnå kostnaden för glassen. Ibland är det nyttigt att få perspektiv på saker. Vi fick också veta barnens födelsedagar och att lilla Gäng var 3,5 år och nu gick på dagis men kommer att börja skolan nästa år. Våra vänner i Sverige Susanne och Lasse har lovat hjälpa oss me pengar till skoluniformer, mat i skolan och skolskjuts för lilla Gäng. Tack snälla ni!

Vid lunchen åt lilla späda Min en jätteportion stekt ris med ett stekt ägg uppepå, friterad kyckling, korv och bacon. Vi satt alla förundrade och undrade hur denna lilla mage kunde svälja all denna mat. På hemvägen åt hon även en stor Magnusmglass. Mormor berättade för Nong att de dagar hon vet att hon ska till oss så äter hon inget på morgonen (för att orka allt när hon kommer till oss :-) hon gör sig också fin sätter på sig halsband, armband och kläder som hon fått av oss. Lilla gumman! Barnen ritade också teckningar till oss där de skrev älskar mamma och älskar pappa. Gud det värmer verkligen i hjärtat och vi längtar redan tills nästa gång vi kommer ner och kan hämta dem igen. Eftersom vår resa närmar sig sitt slut så blir det endast ett besök till hemma hos dem innan vi åker hem. Nästa gång blir förmodligen i februari/mars.

Trötta men lyckliga avslutade vi alla fyra (jag, Lasse, Lis och Christer) dagen i poolen och åt middag på Yuts. Vi konstaterade alla att vi inte är 20 år längre :-) Imorgon väntar nya spännande utmaningar med motorcykeltur till Prachuap med stopp för lunch på vår favoritrestaurang i Klon Wan.
Vi lär oss Thai de lär sig engelska